dissabte, 1 de febrer del 2014

Cavall i llibres del front


Haver llegit aquest llibre ha significat pel lector un revolució interna, poder agafar aire nou i replantejar-se nous i antics projectes de futur.

Parafrasejant la nota d'autor que dóna inici a l'obra de Morpurgo ha vist com li ressonava l'antiga història del soldat sec i magre, mort al costat del seu coronel Chabert:

"Al magatzem de la biblioteca, enmig d'antics volums oblidats, hi ha un petit llibre cobert de pols i amb les planes esgrogueïdes. L'edició és dels anys trenta, editat per Catalònia. És un llibre vell que no destaca gens.
Per a la majoria de persones que passagessin la mirada per aquests prestatges, el volum no els despertaria el menor interès, no és més que un deslluït exemplar de la famosa novel·la El coronel Chabert d'Honoré de Balzac. A tots els possibles badocs, el llibre els resultaria tan insignificant que no els cridaria gens l'atenció. Però aquells que se'l miressin més de prop, només girant la primera fulla, s'adonarien que a la part inferior de la portada hi ha un segell mig esborrat:

Servei de Biblioteques del Front
Generalitat de Catalunya

Alguns dels curiosos, molts pocs només, i menys a mesura que passen els anys recordaran què van significar aquests llibres i aquest segell. Tot seguit trobareu algunes parts de la seva història i la d'altres llibres veïns, perquè ni aquests llibres, ni aquells que els van enviar, llegir i estimar, ni tampoc la guerra que van viure i en què van morir plegats no es perdin en l'oblit."

El lector rellegeix aquesta nota, l'esquema dels tres relats, la documentació, antics esborranys i...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada