dimecres, 23 de desembre del 2009

La Biblioteca de Babel

El lector ha parlat amb un amic, un altre lector.
Quan el lector es troba un amic, conegut o desconegut, que és lector també, quan passa això doncs, els lectors, un i altre, parlen de lectures.
De tant en tant, entre lectors, arriben a la conclusió, trista i inquietant conclusió, que en relació als llibres i a la literatura: "tot ja està escrit", fa temps, molt de temps que "tot ja està escrit".
Quan això s'esedvé, quan tots assenteixen en aquesta direcció, quan algú ho afirma en veu alta o a mitja veu, el lector sempre rellegeix, recorda, somnia amb La Biblioteca de Babel.
"La Biblioteca es una esfera cuyo centro cabal es cualquier hexágono, cuya circunferencia es inaccesible."
Una biblioteca infinitament finita que acull tots els llibres: "No hay en la vasta Biblioteca, dos libros idénticos". Tots els llibres possibles, totes les seves variants, amb tots els llenguatges coneguts i desconeguts, tots ells es troben en aquesta Biblioteca.
A la Biblioteca, on si no, també hi ha bibliotecaris. Viuen i moren abocats a una recerca infructuosa, pròpia del que cerca entre tanta infinitat. Tots cerquen el llibre dels llibres, el que inclou tot el saber, el que inclou tots els altres.
El lector, com molts altres, voldria llegir aquest llibre, tenir-lo a les mans amb tota l'eternitat per llegir-lo, amb la capacitat de compendre'l.
Es tracta, simplement, d'un desig, un bon desig per acabar l'any rellegint Borges.

2 comentaris:

  1. evocats a una recerca??? o abocats a la incorrecció lingüística? aquests bibliotecaris de babel, en la infructuositat de la seva cerca, han perdut l'hàbit d'escriure

    ResponElimina
  2. Oh evocadora ànima anònima, gràcies pel teu comentari . Preferiria abocar-me a l'abocador que haver sigut artífex d'aquesta incorreció!!

    ResponElimina